"Best of both worlds: ontwikkelen voor de zorg"

 • ​Softwareontwikkelaar Aleix werkt elke dag aan oplossingen op maat voor de Belgische zorg. Hij vertelt zelf waarom hij dat met zo veel passie doet.

  ChipSoft was me niet bekend voordat ik solliciteerde. Maar de ontwikkelaars die me interviewden, verhelderden vol enthousiasme hoe zij bijdragen aan kwalitatieve zorg-IT. Dat klonk interessant!


  Trots op mijn bijdrage aan de zorg

  Voor mij is het belangrijk dat ik voor de gezondheidssector werk. Het feit dat ziekenhuizen levens redden, en je hen daar indirect bij kan helpen met goede software, is fantastisch. Het voelt alsof ik echt iets nuttigs doe. Voor mij is dit 'the best of both worlds': een combinatie van ontwikkelen en de fascinerende, complexe wereld van de zorg. Geregeld hebben we sessies met artsen over onze software 'HiX'. Zo maken we rechtstreeks de connectie met de zorg, en dat is steeds enorm interessant en leerrijk.

  Uiteraard vind ik het in de eerste plaats belangrijk goede software te maken waar ziekenhuismedewerkers ook echt iets aan hebben. Maar het is ook mijn ambitie om het hier zo ver mogelijk te schoppen. Ik wil altijd bijleren zodat ik mijn werk nog beter kan doen. In de toekomst zou ik die kennis graag doorgeven aan minder ervaren collega's en misschien zelfs een klein team aansturen.


  De administratielast inperken

  Mijn ontwikkelgebied is de ADT-module (Registration/Admission, Discharge, Transfer) die instaat voor de registratie van de patiënt in het ziekenhuis, diens bewegingen, zoals transfers tussen afdelingen, en ten slotte ontslag. De inschrijving van de patiënt is een 'kapstokobject' waaraan alle verrichtingen en bewegingen worden opgehangen. De ADT in HiX volgt dat hele traject, tot op het moment dat de patiënt het ziekenhuis weer verlaat.

  Ik werk vooral back-end. Zo zorg ik ervoor dat de inschrijving en alle patiëntbewegingen aan de achterkant vlot en correct geregistreerd kunnen worden in HiX. Dat zien eindgebruikers niet aan de voorkant van de software, maar het is wel heel belangrijk. HiX geeft de zorgverlener alle tools voor een goede en snelle registratie, zodat er meer tijd voor de patiënt overblijft en de facturatie correct afgehandeld wordt.

  Een uitzondering hierop die eindgebruikers wel zien, is de werksetting van de opnameplanners. Zij moeten enorm veel vastleggen en ik probeer hun leven wat gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld door hun registraties te vereenvoudigen.


  Een dag bij team Research & Development

  Een typische werkdag begint met koffie en het overlopen van de planning. Tijdens de scrum stemmen we kort met elkaar af waar iedereen mee bezig is. Vervolgens is het een kwestie van je eigen planning te bewaken en volgens de prioriteiten je ontwikkelagenda af te werken.

  Tussentijds stem ik ook geregeld af met onze consultants om nieuwe ontwikkelingen helemaal perfect te krijgen voor onze klant-ziekenhuizen. Wanneer we iets gemaakt hebben, wordt dat steeds grondig doorgetest door zowel het R&D-team als de Implementatie & Support-afdeling voordat het wordt uitgeleverd.


  Waarom ChipSoft?

  Wat mij betreft is ontwikkelen bij ChipSoft zeker voor een starter een echte droomjob. We werken in een framework dat al een heleboel dingen voor je doet. Maar als je de nieuwsgierigheid hebt om dat framework helemaal uit te spitten, leer je enorm veel.

  Überhaupt krijg je hier alle ruimte om bij te leren. Je wordt heel goed begeleid en opgeleid: tijdens je inwerkperiode is er voortdurend iemand beschikbaar die je bijstaat met wat dan ook. Er heerst een informele, laagdrempelige sfeer op kantoor, dus is er altijd wel iemand die je vragen kan beantwoorden. Je collega's zijn hooguit een telefoontje (en meestal maar enkele stappen) van je verwijderd.

  Jaarlijks is er een groot R&D-event waar we met alle ontwikkelaars van het hele bedrijf (dat zijn er zo'n 250 verspreid over de vier kantoren) samenkomen. Dit is een heel informatieve maar ook een heel leuke dag, waarop we te weten komen waar de andere teams mee bezig zijn. Ook doen we geregeld iets na de uren, zoals zaalvoetballen of samen iets gaan drinken. Die activiteiten versterken onze band en zorgen ervoor dat we tijdens de uren nog beter samenwerken.

  Een softwareontwikkelaar die hier aan de slag wil, moet in de eerste plaats de gedrevenheid hebben om zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Verder zijn kennis van C# en .NET aan te raden. Die basis heb je nodig, maar een sterke motivatie des te meer.

  Benieuwd geworden? Bekijk onze vacatures.


  Meer blogs lezen