Tamara Mast, Software Consultant

​Dagelijks werken meer dan 900 medewerkers bij ChipSoft aan de beste zorg-IT. Een van hen is Tamara Mast, software consultant binnen de afdeling Implementatie & Support op het kantoor in Antwerpen.

"Het takenpakket van een software consultant is erg uitdagend en afwisselend: de typische werkdag of –week bestaat bij ons niet. Wat ChipSoft voor mij speciaal maakt, is de unieke combinatie van werken en plezier. Of je nu introvert bent of extravert, verpleegkundige of ontwikkelaar… hier is voor iedereen een plaats. Bij mij heeft het alvast niet lang geduurd voor ik me hier thuis voelde. We delen allemaal dezelfde visie: de zorg verbeteren! Dit doen we door het werk van ziekenhuismedewerkers te stroomlijnen en zo optimaal mogelijk te ondersteunen, zodat de patiënt de beste zorg krijgt."

Verpleegkundig dossier

"Na een periode waarin ik als 'tweede consultant' meevolgde, heb ik dit jaar (2018) voor het eerst de lead genomen voor het verpleegkundige luik van een implementatietraject. Tijdens de projectdagen doorliep ik aan de hand van demonstraties de verschillende processen. Daarbij kreeg ik ondersteuning van twee collega's. De daaropvolgende testdagen vormen een cruciale fase in elk project: aan de hand van testscripts gaan we na of er geen discrepanties zitten in het systeem en of alle processen vlot op elkaar volgen. We willen natuurlijk niet dat er patiëntonveilige situaties kunnen ontstaan!"

Go-live: spanning en plezier

"Als klap op de vuurpijl volgt dan de livegang: met een feestelijke druk op de knop en veel confetti luidt het ziekenhuis een nieuw hoofdstuk in. Dit is altijd een spannend moment voor het ziekenhuis, dus zijn we met ChipSoft een week lang in grote getale aanwezig om alles in goede banen te leiden. Omdat sommige projecten ons wat verder van huis brengen, betekent dit overnachten op hotel en 's avonds samen een hapje eten. Zo leer je je collega's ook eens op een andere manier kennen. Tijdens deze avonden delen we volop leuke anekdotes met elkaar, gaande van de grappigste implementatieverhalen tot de eerste kennismaking met een ronddolende Hacker of speelse Jip (de honden van Hans en Gerrit, oprichters van ChipSoft)."


Eerste consultant: eindgebruikers bijstaan

"Als eerste consultant in de werkgroep Verpleegkunde krijg ik nog meer zelfstandigheid. Gelukkig verloopt ook dat goed. Omdat ik zelf als verpleegkundige heb gewerkt, voel ik aan wat zij nodig hebben en wat voor hen het beste werkt. Ik vind het vooral erg belangrijk hen vertrouwen te geven voor de overstap. Als consultant moet je ook een klein beetje psycholoog zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet vanzelfsprekend is om plots te moeten overschakelen naar een digitaal patiëntendossier. Daarom probeer ik de verpleegkundigen handvatten aan te bieden om het registratieproces zo vlot mogelijk te doorlopen. Ik geef ook opleidingen om ervoor te zorgen dat iedereen de software juist en efficiënt gaat gebruiken."


Gevarieerd takenpakket

"Nu de grote livegangen van dit jaar (in AZ Delta en Ziekenhuis Oost-Limburg) achter de rug zijn, gaat het in die ziekenhuizen vooral over stabilisatie en nazorg. Ik sta samen met mijn collega's in voor de beantwoording van support calls. Gebruikers geven daarmee aan dat ze een aanpassing wensen in de software, waarna wij evalueren of de aanpassing een verbetering inhoudt voor alle gebruikers. Is dat zo, dan wordt die aanpassing samen met onze ontwikkelaars verwezenlijkt."

"Verder gaan er ook heel wat werkuren naar de afleiding van de VG-MZG (verpleegkundige gegevens, onder meer benodigd voor de financiering van het ziekenhuis) in onze software. Deze moest worden herzien naar aanleiding van nieuwe registratierichtlijnen. De nieuwe vereisten vroegen heel wat aanpassingen in de software, die we intussen hebben doorgevoerd. Zo blijft de registratie en aanlevering van VG-MZG correct en vlot verlopen in HiX."

"Op dit moment ben ik ook druk in de weer met de voorbereidingen voor de Belgische taskforce rond verpleegkunde, die voor het einde van dit jaar (2018) gelanceerd wordt. Het doel van die taskforce is met de Belgische standaard content-ziekenhuizen af te stemmen over lokale aanpassingen in de software. In overleg kan een mooie consensus bereikt worden, zodat gebruikers hun werkprocessen op de best mogelijke manier ondersteund zien."

Jezelf ontplooien

"Zo ben ik eigenlijk elke dag met iets anders bezig, waardoor het werk nooit saai wordt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je professionele ontwikkeling, maar als je het initiatief neemt, zijn de mogelijkheden om jezelf te ontplooien hier eindeloos. Ik gaf bijvoorbeeld aan dat ik graag meer verantwoordelijkheid wilde bij projecten en dat ik opleiding wilde geven aan de klant. Samen met mijn teamleider heb ik een plan opgesteld om deze doelen te bereiken, en dat is me ook gelukt."

Iets voor jou?

Ben je ook een zorgprofessional die de zorg-IT graag eens van een andere kant wil bekijken? Heb je de ambitie om bij te dragen tot de ondersteuning van de gezondheidszorg? Neem dan zeker contact op met onze recruiters.

Solliciteer nu