Joachim werkt als Software Consultant aan 'HiX', het medisch dossier van ChipSoft waarmee zorginstellingen de volledige zorgregistratie rond de patiënt afhandelen. Hij vertelt waarom zijn domein autorisaties zo belangrijk is.

Ontdek onze vacatures

Affiniteit met de zorg

"Als verpleegkundige heb ik gewerkt op een OK en op de dienst radiologie-CT in UZ Gent. Daarna gaf ik les en stagebegeleiding in het hoger beroepsonderwijs (HBO5) verpleegkunde. Maar omdat ik mezelf niet meer helemaal terugvond in mijn werk, heb ik de overstap gemaakt naar ChipSoft. Ik vond het belangrijk de affiniteit met de zorgsector te behouden en was altijd al geïnteresseerd in IT, dus de combinatie van beide leek me wel wat.


Zorgregistraties stroomlijnen

Uit eigen ervaring weet ik dat Belgische zorginstellingen nog veel op papier werken. Toen ik zelf nog op de vloer stond, was de zorgregistratie op veel vlakken nog heel rudimentair. Medicatiefiches werden bijvoorbeeld gewoon overplakt met een sticker met het nieuwe geneesmiddel. Het gebeurde dat de verpleegkundigen geen patiëntgegevens ter beschikking hadden omdat het dossier 'bij de dokter lag'. Voor mij was het absurd dat je als zorgverlener niet op elk moment bij de gegevens van je patiënten kon.

Ik was ervan overtuigd dat ziekenhuizen beter ondersteund konden worden met software op maat. De ambitie om met een EPD (elektronisch patiëntendossier) de zorg beter te maken, sprak me persoonlijk aan. Als ik nu zie wat onze software 'HiX' allemaal kan, ben ik trots en hoopvol voor de toekomst. Het product nóg beter maken en elke dag aan de Belgische content werken, geeft me echt voldoening.

Wanneer je aan de inrichting van onze software werkt, is het handig dat je weet hoe de zorgpaden in elkaar zitten. Die achtergrondkennis helpt je ook mee te redeneren met de klant over bepaalde werkprocessen en hoe deze te integreren in het EPD. Het voelt alsof ik toch nog een beetje in de zorg sta en het is fijn dat ik er mee voor kan zorgen dat de zorgprocessen in het ziekenhuis eenvoudiger verlopen.


Autorisaties: niet zichtbaar, wel belangrijk

Ik maak deel uit van het domein 'autorisaties', dat verantwoordelijk is voor gebruikersrechten. Elke discipline en eindgebruiker in de zorginstelling heeft specifieke inzage- en registratienoden. Die zijn aan de hand van rechten vastgelegd in een fijnmazig autorisatiemodel, dat perfect moet aansluiten op de werkprocessen.

De autorisatiestructuur is niet tastbaar, maar zorgt er op de achtergrond voor dat zorgverleners hun werkprocessen optimaal en ongehinderd kunnen doorlopen. Het is dan ook heel belangrijk dat alle eindgebruikers de juiste rechten toegekend krijgen. Niet te veel, maar ook niet te weinig. De bescherming van de patiëntgegevens is hierbij natuurlijk ook cruciaal.

Autorisaties spelen bijvoorbeeld een elementaire rol in de zorg voor COVID-19-patiënten. Omdat medewerkers plots op andere afdelingen werden ingezet, moesten ziekenhuizen de gebruikersrechten snel kunnen aanpassen zodat iedereen de nodige gegevens ter beschikking had. We stelden een instructiedocument op dat in detail aan beheerders uitlegt hoe ze op de beste manier de autorisaties voor de 'mobiele' medewerkers konden instellen. Daarmee konden ze efficiënt en snel bijkomende rechten toekennen aan grote groepen medewerkers, die vervolgens ook eenvoudig kunnen worden ingetrokken wanneer de crisis voorbij is.


De ChipSoft-mentaliteit

Bij ChipSoft heerst een unieke werksfeer, die me van in het begin meteen aansprak. Alle collega's zijn gepassioneerd bezig met wat ze doen en je bemerkt ook echt de Nederlandse manier van aanpakken. 'Work hard, play hard' wordt hier echt in de praktijk gebracht. Tijdens de werkuren gaan we voluit en daarbuiten plannen we samen veel sociale activiteiten.

Elke dag overleg ik met mensen met heel verschillende achtergronden: ontwikkelaars, marketingmensen, mensen uit de zorg… Die mix is fijn en verbreedt ook mijn eigen perspectief.

Ik zou het zeker leuk vinden, nu ons team zo snel en sterk groeit, een meer coachende rol op te nemen en de nieuwe collega's te begeleiden. Het aanspreekpunt zijn voor alle vragen van nieuwe collega's, dat zegt me wel wat. Verder wil ik waar mogelijk mijn bijdrage blijven leveren aan een sterk groeiend maar altijd hecht team.


De Belgische zorg digitaliseren

Wanneer een ziekenhuis overgaat op ons EPD is dat een enorme operatie, zowel voor ons als voor het ziekenhuis. Er komt veel bij kijken omdat we uiteraard de hele structuur aanpassen op maat van de zorginstelling. In dat kader geef ik ook opleidingen aan applicatiebeheerders in de ziekenhuizen, zodat zij zelf met de configuratie aan de slag kunnen. Ik zorg er ook mee voor dat zorgverleners veilig en gemakkelijk kunnen inloggen.

Het is fantastisch dat meer en meer ziekenhuizen in België met HiX aan de slag gaan. Daarin een faciliterende rol spelen, is een heel leuke ervaring. Het traject in de ziekenhuizen ZNA en GZA wordt voor mijn team een uitdaging van een ongekende schaalgrootte. Het gaat om twee afzonderlijke zorgbedrijven met in totaal meer dan 10.000 medewerkers, de grootste zorgverstrekker van België! Voor al die medewerkers moeten aangepaste accounts voorzien worden met de juiste rechten. Een enorme klus die we met z'n allen zullen klaren."


Iets voor jou?

Uitdagingen genoeg dus voor onze consultants. Zegt het jou ook wel wat om met sterke IT-oplossingen de zorg te ondersteunen? Check dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog. Bij ChipSoft kan je impact maken in de zorg door zorginstellingen te ondersteunen met slimme ICT.


Word jij onze nieuwe consultant?