Met een tachtigtal bedden op de INZO, CCU en NICU legt Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) sterk de nadruk op kritieke zorgverlening. Betrouwbare software is dan cruciaal. Dit is een van de redenen waarom CIO Peter Thijs zich hardmaakte voor het geïntegreerde PDMS in HiX.


“De oplossing van ChipSoft gaat verder dan een klassiek ‘stand alone’ PDMS dat de nadruk legt op het verzamelen van data uit verschillende monitors”, legt Peter Thijs uit. “Ons pakket biedt naast een volledig geïntegreerde werksetting voor de artsen én verpleging ook bidirectionele koppelingen met andere ziekenhuisdiensten zoals beeldvorming, labo, apotheek. Het is echt een krachtig werkinstrument.”


Optimaal monitoren

Met het nieuwe PDMS kunnen artsen en verpleegkundigen de patiënten optimaal monitoren. Het systeem verzamelt de meetwaarden van de apparatuur die op de patiënten is aangesloten en toont deze op overzichtelijke wijze. Bovendien hebben de zorgprofessionals digitaal de beschikking over alle relevante (digitale) registratiemogelijkheden en vragenlijsten. Hierdoor worden zij optimaal ondersteund bij de zorg voor hun patiënten.


Papiervrij

“Op een intensieve dienst wordt heel veel informatie verzameld en zijn veel mensen betrokken”, legt Peter Thijs uit. “Het is een uitdaging om te zorgen dat iedereen overal over alle informatie beschikt. Met dit PDMS creëren wij een papiervrije situatie voor zowel dokters als verpleegkundigen, waarbij alle data op één plek verzameld worden. Op die manier verloopt de informatieoverdracht binnen de afdelingen, maar ook tussen de afdelingen, efficiënter.”


Tijdwinst

Kim Engelen is anesthesist-intensivist en als arts medeverantwoordelijk voor PDMS op de afdeling Intensieve Zorgen. Hij vindt dat de sterkte van PDMS - naast datamining - vooral zit in de workflow en de link naar onderzoekaanvragen. “Zowel voor artsen als verpleegkundigen ligt daar de tijdwinst. Vooral de gedetailleerde registratie biedt meer ondersteuning. De link naar het aanvragen van onderzoeken, JCI-accreditatiecriteria, de MVG-registratie: HiX helpt ons meer dan we gewend zijn.”


Goed voorbereid

Erika Dekleermaeker werkt als hoofdverpleegkundige op de Intensieve Zorgen en voert achter een verrijdbare computer dusdanig geroutineerd haar registraties uit in HiX, dat het lijkt of zij er al jaren mee werkt. “Iedereen is er vlot mee, want we zijn goed voorbereid. De verpleegkundigen hebben goed kunnen oefenen en tijdens de opleidingen hebben zij veel vragen kunnen stellen. Dat werpt nu zijn vruchten af.”


Verbetering rond MVG

Erika Dekleermaeker ziet voor zichzelf een grote verbetering rond de MVG-registratie. “Alles wordt continu geregistreerd en opgevolgd. Omdat alles vooraf is gedefinieerd, zie ik daarnaast veel voordelen op de zorgkwaliteit in het algemeen. Ik ben echt pro-HiX”, vertelt ze enthousiast.


Uitdagende periode

Om de artsen en verpleegkundigen zo enthousiast te krijgen, is er hard gewerkt achter de schermen. CIO Peter Thijs spreekt van een uitdagende, mooie implementatieperiode: “Het implementatietraject was een intensieve operatie. Enerzijds omdat we drie verschillende afdelingen live wilden brengen (IZ, CCU en NICU, red.). Die hebben elk hun eigen accenten en benadering. De uitdaging was om die drie workflows in één systeem te vatten. Anderzijds hebben we in België te maken met specifieke accenten op het gebied van administratieve processen en wet- en regelgeving. Gelukkig kregen wij van ChipSoft een duidelijk projectplan met een duidelijke timing aangereikt.”


“Heel goede ondersteuning”

“Naar de staf toe is de ondersteuning van ChipSoft heel goed geweest”, zegt anesthesist-intensivist Kim Engelen daarover. “Bij de verpleegkundigen was het bijna een ‘one-to-one’-ratio. Dat was ons vooraf al medegedeeld en het lijkt ons de enige goede werkwijze.”


“Staat als een huis”

Het projectplan kwam uit handen van Arjen van Hengel, namens ChipSoft projectleider van deze operatie. Ook hij geniet van de soepele implementatie in ZOL . “Iedereen heeft met heel veel energie een grote inspanning geleverd. Het resultaat: dit PDMS staat als een huis. De eisen en wensen in België zijn anders dan in Nederland - denk bijvoorbeeld aan de MVG - maar dit was juist een hele leuke uitdaging. Het is mooi te zien dat wij met PDMS ook de Vlaamse zorg optimaal kunnen ondersteunen.”


Patiëntveiligheid sterk toegenomen

Peter Thijs is het daar volledig mee eens. “We zijn blij dat we op de intensieve diensten de papieren registraties hebben uitgebannen en nu digitaal werken met één geïntegreerd PDMS. Hierdoor verloopt de informatieoverdracht tussen de afdelingen een stuk efficiënter én veiliger. Dit PDMS biedt een totaaloplossing voor de intensieve zorg. Daarbij zijn er tal van integratiemogelijkheden met deelsystemen om de huidige workflow te optimaliseren. De registratiedruk bij zorgverleners verlaagt daarmee drastisch, terwijl de patiëntveiligheid sterk toeneemt. En daar is het ons allemaal om te doen”, besluit Peter Thijs, terwijl hij tevreden over de afdeling NICU uitkijkt.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatie@chipsoft.nl