• 28 juni 2022 -

  De Antwerpse ziekenhuisgroep GZA heeft op 17 juni ons vooruitstrevend elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX in gebruik genomen. Zo verzekeren ze patiënten van de meest kwalitatieve en veilige zorg. Dit gebeurde na een intensief maar succesvol traject van anderhalf jaar waarbij de software werd afgestemd op de werking van het ziekenhuis. Ook ziekenhuisgroep ZNA is nauw betrokken bij het gehele project en gaat in september zelf aan de slag met HiX. De geslaagde livegang in GZA betekent alvast een goede voorbode.

   


  Optimale ziekenhuiservaring voor de patiënt

  Met de overgang naar een nieuw elektronisch patiëntendossier, garandeert GZA een hoogstaande kwalitatieve zorg die nog meer focust op de ervaring van de patiënt. Zo heeft iedere patiënt in het EPD slechts één dossier dat alle medische gegevens bevat. Dit dossier wordt gedeeld met alle zorgverleners die betrokken zijn bij het zorgtraject van de patiënt. De patiëntgegevens worden over de verschillende afdelingen heen gedeeld en zorgverleners bouwen verder op elkaars registraties. Zo is iedereen steeds op de hoogte van de meest actuele informatie en hoeft een patiënt maar eenmaal zijn verhaal te doen.

  Bovendien krijgen patiënten ook meer inzage in hun eigen dossier. Via het patiëntenportaal van HiX kunnen ze eigen medische gegevens zoals onderzoeksresultaten inkijken, vragenlijsten invullen, afspraken plannen, etc. Ook naar de toekomst toe biedt het EPD verschillende mogelijkheden om patiënten nog beter te ondersteunen. Denk hierbij aan teleconsultaties, zodat patiënten via virtuele afspraken geholpen kunnen worden, maar ook het opvolgen van patiënten via thuismonitoring bijvoorbeeld.

   

  Vergaande samenwerking in de Antwerpse regio

  GZA Ziekenhuizen zet sinds enkele jaren in op duurzame samenwerking met de Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA. Het doel is om de zorgverlening in de regio te verbeteren. Beide ziekenhuisgroepen kondigden dan ook aan dat ze in 2024 zullen fuseren tot 'Ziekenhuis aan de Stroom' (ZAS)'. Om deze samenwerking kracht bij te zetten, kozen beide organisaties in 2020 gezamenlijk voor een overkoepelend elektronisch patiëntendossier. Het gedeelde EPD HiX – dat op een gemeenschappelijke database draait – biedt de ziekenhuizen de uitgelezen kans om eenvoudig patiënten door te verwijzen en/of gezamenlijk te behandelen.

  GZA werkt tevens nauw samen met de eerstelijn in de Antwerpse regio. Met het nieuwe EPD hebben huisartsen toegang tot een online portaal van het ziekenhuis zodat gegevens vlot kunnen worden uitgewisseld en de patiënt zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt. Zo kan een huisarts bijvoorbeeld meteen een afspraak inplannen bij een specialist in het ziekenhuis.

   

  Indrukwekkend EPD-traject

  GZA, goed voor in totaal 1.012 bedden en 3.500 medewerkers, heeft afgelopen anderhalf jaar samen met ZNA hard naar dit moment toegewerkt. De GZA-campussen namen allemaal tegelijk de nieuwe software in gebruik. De periode na livegang loopt een intensief nazorgtraject waarbij eindgebruikers zo goed mogelijk worden ondersteund tijdens de eerste weken met de nieuwe software en waarbij de laatste zaken op punt worden gesteld.

  De implementatie van een nieuw elektronisch patiëntendossier kan vergeleken worden met de verbouwing en verhuis van een ziekenhuis. Het enige verschil is dat alles zich in dit geval volledig digitaal afspeelt. Momenteel zijn we de enige zorg-IT-leverancier in België die in staat is om een dergelijk project op deze relatief korte periode te realiseren. Bovendien is het een uniek gegeven in België dat een geheel EPD in één keer in gebruik wordt genomen. Na de zomer zijn de campussen van ZNA aan de beurt om met HiX als nieuw elektronisch patiëntendossier aan de slag te gaan. De EPD-implementatie van beide ziekenhuisgroepen is daarmee de grootste in België. 

  Livegangmoment in GZA
  CEO's van ChipSoft en CEO's van GZA en ZNA drukken samen op de knop tijdens het GO-live moment.

  (v.l.n.r. Hans Mulder - CEO ChipSoft, Gerrit Mulder - CEO ChipSoft, Willeke Dijkhoffz - CEO GZA, Wouter De Ploey - CEO ZNA)


  Meer nieuws lezen