​Tientallen zorgverleners in het Belgische Geel werken sinds augustus met het PDMS van ChipSoft. De anesthesisten en verpleegkundigen van AZ St.-Dimpna maken op en rond de OK gebruik van moderne patiëntmonitoringssoftware die in het EPD is geïntegreerd. Dit biedt het ziekenhuis nóg meer mogelijkheden.


AZ St.-Dimpna zet het nieuwe PDMS (Patient Data Management Systeem) in op acht OK’s, zeventien recoverybedden en een zaal voor dagbehandelingen. Het ziekenhuis werkte al met een PDMS-oplossing, maar die was verouderd en niet geïntegreerd in het EPD. Dat de monitoringapparatuur nu direct is aangesloten op het EPD (elektronisch patiëntendossier) biedt veel voordelen, aldus directeur Patiëntenzorg Walter Claessens.


Altijd inzicht

“Alle gegevens van de monitoringapparatuur worden automatisch opgeslagen in het EPD”, legt Claessens uit. “Dat biedt ons altijd en overal inzicht in de actuele conditie van patiënten. Veranderingen in hun situatie vallen direct op én liggen automatisch opgeslagen in het EPD. En hoe vollediger en actueler het digitale patiëntdossier, hoe hoger de veiligheid en efficiëntie. Bovendien sluiten de post- en preoperatieve werkprocessen nu naadloos aan op de activiteiten op de OK. Alle bevindingen zijn via het EPD direct inzichtelijk.”


Registratiedruk verlagen

Claessens vertelt dat het nieuwe PDMS ook de registratiedruk voor de verpleegkundigen en anesthesisten heeft verlaagd. Aan de hand van metingen en antwoorden in vragenlijsten verzamelt en registreert de software automatisch de input voor (verplichte) scorelijsten. Ook de anesthesieverslaglegging vindt met het PDMS geautomatiseerd plaats. Tot groot genoegen van de zorgverleners. Claessens: “Hierdoor kunnen we meer tijd aan de patiënt besteden.”


Uitvoerige voorbereiding

De overgang op het PDMS van ChipSoft verliep goed. De directeur Patiëntenzorg had ook niet anders verwacht. “We waren op de OK al vertrouwd met geautomatiseerd werken. Dat maakt de overgang minder groot. Bovendien hebben we de implementatie uitvoerig voorbereid. Het PDMS is niet alleen tot in detail afgestemd op de workflow in Belgische ziekenhuizen, maar ook helemaal ingesteld op onze specifieke wensen.”