Dagelijks werken meer dan zevenhonderd medewerkers bij ChipSoft aan de beste zorg-ICT.  Een van hen is Lesly Weyts, software developer binnen de afdeling Research & Development op het kantoor in Niel.  We laten hem zelf aan het woord.


Als developer heb je bij ChipSoft een gevarieerd takenpakket. Je ontwikkelt voor jouw specialisatiegebied diverse oplossingen in overleg met software consultants en denkt ook zelf mee over de uitwerking. In mijn geval gaat het voornamelijk om ontwikkelingen met betrekking tot de financiële afhandeling van de zorg.

Een typische werkdag is moeilijk te beschrijven: dagelijks krijg ik te maken met diverse uitdagingen. Meestal werk ik parallel aan verschillende opdrachten die, eenmaal ze zijn afgewerkt, worden opgenomen in de volgende oplevering. Omdat we werken in sprints van twee weken, fluctueert onze werkindeling. Bij het uitwerken van opdrachten krijgen we voldoende inspraak. Het is fijn dat we sterk betrokken worden bij het ontwikkelproces: we krijgen niet altijd voorgekauwde oplossingen voorgeschoteld, maar hebben de mogelijkheid zelf mee te denken. Ik verzorg na de voltooiing van een opdracht ook de daaropvolgende testcyclus en de bijhorende documentatie. Daarnaast zet ik me in voor de coaching en begeleiding van nieuwe medewerkers en assisteer ik mijn collega's waar nodig.

Naast een aantal kleinere ontwikkelingen vergen twee grote projecten momenteel het grootste deel van mijn tijd: facturatie en het logistieke artikelbeheer.

Het eerste is de doorontwikkeling van de Belgische facturatiefunctionaliteit, waarvoor ik hoofdontwikkelaar ben. Het belangrijkste doel van deze ingebouwde functionaliteit is de administratieve last op de schouders van de zorgverlener zo veel mogelijk te verlichten, zodat deze meer tijd kan spenderen aan de patiënt en zo kwalitatievere zorg kan bieden. Het stroomlijnen van processen is een van de basisprincipes van onze software. HiX leidt zo veel mogelijk de prestaties van artsen automatisch af uit de registraties. Zo minimaliseren we de kans dat de arts vergeet prestaties te declareren of dat er fouten worden gemaakt in de declaraties, en vermijden we dat het ziekenhuis inkomsten misloopt. De hervorming van de financiering van de zorg is een belangrijke ontwikkeling. De manier waarop artsen declaraties registreren zal grondig wijzigen, wat aanpassingen vraagt in de software.

Het tweede project betreft aanpassingen aan het artikelbeheer ten behoeve van het financiële luik. Medicatie, implantaten en diverse artikelen moeten elk op een andere manier geregistreerd en vervolgens gefactureerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de notificatiecodes bij implantaten en de verschillende vergoedingscategorieën bij geneesmiddelen. Daarvoor worden aangepaste ontwikkelingen voorzien.

Er zijn verschillende redenen waarom ik intussen meer dan zeven jaar geleden aan de slag ging bij ChipSoft en hier nog steeds graag werk. De kans om mee te werken aan een sterk en vernieuwend softwareproduct wou ik niet laten schieten. Toen ik startte, had ik maar een vijftal collega's op het kantoor in Niel, wat zorgde voor een erg informele sfeer. Terwijl het personeelsbestand intussen verveelvoudigd is, is de aangename atmosfeer gebleven. ChipSoft is een jong bedrijf met veel groeipotentieel, niet alleen op bedrijfsniveau maar ook individueel. Een proactieve houding wordt hier naar waarde geschat. Het opleidingstraject geeft een aanzet, maar het is aan jou om de geboden kansen te benutten. De ideale R&D-collega verdiept zich in het gehele domein, inclusief het functionele aspect, en staart zich niet blind op het technische. Je moet een teamspeler zijn en tegelijkertijd ook zelfstandig je plan kunnen trekken. Een goed gevoel voor humor is zeker ook mooi meegenomen.


Ben je ook een ontwikkelaar met interesse in de zorg-ICT? Heb je de ambitie om bij te dragen tot de ondersteuning van de gezondheidszorg? Neem dan zeker contact op met onze recruiters.