Zou u geslaagd zijn voor uw rijexamen als u geen enkele rijles had gevolgd? En reed u tijdens uw examen al net zo goed als u nu doet? Of bent u daarna pas veel beter gaan rijden? En na uw slipcursus, als u die gevolgd heeft? Ik denk dat ik de antwoorden al weet. Bij zorg-ICT geldt namelijk hetzelfde: opleiden, ervaring opdoen en bijscholen zijn belangrijke randvoorwaarden om optimaal met HiX aan het ‘zorgverkeer’ deel te nemen.


De mogelijkheden van zorg-ICT nemen hand over hand toe. Wat vandaag modern en gangbaar is, kan morgen alweer gedateerd zijn. Daarom is het voor zorgprofessionals essentieel om voortdurend op de hoogte te blijven van alle mogelijkheden, tips and tricks rondom het EPD en bieden we bij ChipSoft een breed palet aan trainingen. Ik zet de verschillende typen trainingen graag voor u op een rij.


Projectopleiding

Deze cursusvorm is gekoppeld aan de implementatie van HiX in een zorginstelling. Aan het begin van een implementatietraject worden alle betrokkenen bij de implementatie via een intensieve training in het gebruik en beheer van HiX voorbereid op hun taken tijdens het project.. Zorginstellingen die het ‘All you can HiX’-pakket inzetten, maken in 70 opleidingsdagen kennis met alle mogelijkheden.


Teach-The-Teacher-cursus

In de Teach-the-Teacher-cursussen, die eveneens gekoppeld zijn aan de implementatie van HiX, worden interne opleiders voorbereid op het geven van HiX-cursussen aan eindgebruikers. Er zijn aparte Teach-the-Teacher-cursussen per gebruikersrol, zoals ‘medisch specialist’ of ‘verpleegkundige’. Tijdens de cursus worden de belangrijkste werkprocessen van de gebruikersrol behandeld en worden de teachers opgeleid om HiX-cursussen op te zetten. Bij de cursus worden eindgebruikersinstructies aangeboden, die gebruikt kunnen worden om specifiek opleidingsmateriaal te maken voor de werkprocessen binnen de zorginstelling.

Er moeten soms in één klap duizenden gebruikers worden opgeleid. Hoe organiseer je dat? Welke groepen zet je bij elkaar? Hoelang moet zo’n cursus duren? Voor de begeleiding van de cursussen binnen de zorginstelling komen onze opleidingsconsultants graag langs. Zij denken graag mee.


Beheercursus

De beheercursussen vindt u terug op onze website. Deze cursussen zijn gericht op de rol van applicatiebeheerders. Met de opgedane kennis kunnen zij ervoor zorgen dat de software optimaal blijft functioneren en het maximale uit de standaard content wordt gehaald. Tijdens implementatietrajecten leiden we de applicatiebeheerders op, maar ook na ingebruikname van HiX blijft - mede door personeelswisselingen en voortdurende innovaties in software en standaard content - de behoefte aan training bestaan.. Met deze cursussen borgen zorginstellingen de continuïteit van de beheerkennis. 


HiX Expert Training  (HET)

In de HiX Expert Trainingen worden key-users voorbereid op hun rol als vraagbaak voor collega’s. HET-trainingen zorgen voor een kritische kennismassa binnen het ziekenhuis omdat vanuit iedere afdeling een afvaardiging naar de training gaat, en daarmee de kennis dus breed binnen de zorginstelling verspreid wordt. De deelnemers krijgen gedurende de dag het hele palet van HiX in korte tijd aangeboden. Daarmee doen zij ook kennis op van onderdelen waar ze niet dagelijks mee werken, maar die wel het bredere verband duidelijk maken, waardoor zij na het volgen van de training met recht de titel ‘HiX Expert’ mogen dragen.

De vaste onderdelen zijn: Tips and Tricks, Medicatie en EPD. Daarnaast is er één variabel onderwerp: Poliklinisch proces of Klinisch proces. De HET-trainingen worden aangeboden aan zorginstellingen die met een implementatietraject bezig zijn, maar ook aan zorginstellingen die de HiX standaard content al in gebruik hebben genomen en het kennisniveau binnen de organisatie een impuls willen geven.


E-learning

Met onze e-learning bieden we gebruikers van HiX een online leeromgeving waarin zij kunnen oefenen met realistische situaties. De e-learning legt gebruikers uit waar zij de functionaliteiten kunnen vinden en hoe zij die optimaal inzetten, waarbij elk onderdeel wordt afgesloten met een toets. Steeds meer zorginstellingen stellen de e-learning verplicht: geen e-learning gevolgd, dan ook geen toegang tot HiX.


Uitgebreide evaluaties

Alle cursusvormen worden door ons uitgebreid geëvalueerd. We vragen na iedere cursus hoe de deelnemers de cursus hebben ervaren. Is de kwaliteit op orde? Wat zijn eventuele verbeterpunten? We horen ze graag en gaan actief met de input van onze cursisten aan de slag, om iedere volgende cursist weer een cursus van topkwaliteit te bieden.


Intern opleidingstraject

Onze docenten volgen een intensief intern opleidingstraject vóór ze op eigen benen voor de ‘klas’ komen te staan. Daarnaast hebben zij door hun betrokkenheid bij onze implementatietrajecten praktijkervaring opgedaan en werken ze mee aan de ontwikkeling van de standaard content. Dankzij het interne opleidingstraject, de praktijkervaring en hun betrokkenheid bij de laatste innovaties staan zij 'boven de stof' en hebben ze alle benodigde bagage om hun kennis over te dragen en de vragen van de cursisten te beantwoorden.

Kortom, door zowel artsen als verpleegkundig personeel, ondersteunende afdelingen en onze eigen docenten periodiek intensief (bij) te scholen, laten wij zorginstellingen zo veel mogelijk profiteren van alle intelligente ondersteuning die HiX biedt. Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over onze opleidingen? Neem gerust contact met ons op via opleidingen@chipsoft.nl of bekijk ons cursusaanbod.

Maarten van der Tol, opleidingscoördinator binnen ChipSoft.