Het Erasmus MC neemt met de verhuizing naar de nieuwbouw 70 nieuwe zelfservicekiosken in gebruik. Hiermee kunnen patiënten zich aanmelden voor hun afspraak op de polikliniek, de dagbehandeling én voor klinische opnames. Hiermee is het Erasmus MC het allereerste ziekenhuis dat de zelfservicekiosken inzet voor de logistiek rondom opnames.


Patiënten melden zich bij de ingangen aan bij een zelfservicekiosk. Deze kiosk (‘aanmeldzuil’) print een dagticket met daarop de afspraken en de juiste route naar de kliniek, dagbehandeling of polikliniek. Op zijn bestemming aangekomen, meldt de patiënt zich aan met het ticket bij de kiosk op de etage. Deze kiosken controleren direct of de patiënt in het juiste wachtgebied is gearriveerd en geven een melding aan de zorgverleners dat de patiënt is gearriveerd. Op de poliklinieken hangen ook informatieschermen waarop te zien is welke spreekuren er worden gehouden en of er eventueel uitloop is.


Nieuwe ondersteuning bereiding medicatie, Cytostatica en MDO

Het Erasmus MC beschikt na de verhuizing over geïntegreerde ondersteuning voor de bereiding van complexe medicatie en cytostatica behandelingen kunnen in één systeem veilig worden afgehandeld. Verder gaat het Erasmus MC werken met nieuwe functionaliteiten rondom het multidisciplinair overleg, inclusief flexibele planningsmogelijkheden en een geautomatiseerde aanwezigheid- en verrichtingenregistratie.


Specialisten-app en andere innovaties

Onlangs nam Erasmus MC ook als een van de eerste ziekenhuizen de specialisten-app in gebruik. Hiermee kunnen artsen op hun smartphone de belangrijkste gegevens van hun patiënten opzoeken. Andere innovaties die voor een aantal specialismen in gebruik worden genomen zijn de integratie tussen het EPD en beeldbellen met Skype en een verbeterde manier van online afspraken maken door patiënten.

Erik Vermeulen, programmadirecteur: “Erasmus MC had in het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis een aantal belangrijke innovaties voorzien die hoge eisen stellen aan de technologie. Na de livegang van HiX vorig jaar, zijn we direct doorgegaan om deze eisen te vertalen in nieuwe zorgprocessen en de bijbehorende technologische ondersteuning. Met deze innovaties bieden we patiënten en zorgverleners een gebruiksvriendelijke en eigentijdse beleving.”